ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ!

Взятий Україною курс на інтеграцію з законодавством Євросоюзу вимагає від виробників нового, жорсткого підходу до контролю якості харчової продукції відповідно до вимог регламентів і директив Європейського союзу. Особливо це відноситься до перевірки продукції на вміст харчових алергенів.

Лабораторний контроль на наявність алергенів в харчовій продукції під час експорту та продажу на внутрішньому ринку України є важливою ланкою для підтвердження безпечності продукту для здоров’я людини.

До найбільш поширених харчових алергенів належать:

  1. Коров’яче молоко – викликає алергію у 90% дітей, котра, як правило, з'являється одразу при переведенні дітей з грудного на штучне вигодовування молочними сумішами;
  2. Морська риба та морепродукти – 98 % дітей з харчовою алергією страждають на непереносимість певних видів риби;
  3. Білки яєць – викликають алергічні реакції у 87,2 % дітей;
  4. Злакові культури: пшениця, ячмінь, жито, овес, які містять білок і глютен викликають, приблизно у 2 % населення, цеалікію – хронічне аутоімунне захворювання, яке вражає травний канал генетично схильних осіб, що мають непереносимість основного білка злаків (глютену);
  5. Бобові (соя, земляний горіх, люпин);
  6. Фрукти і ягоди (цитрусові, персик, суниця, полуниця, банан, ківі, кавун, авокадо);
  7. Горіхи (арахіс, мигдаль, грецький та лісовий горіхи, кеш’ю, кокос).

Регламентом ЄС № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 року передбачено надання чіткої інформації на упаковках фасованої та не фасованої продукції про наявність харчових алергенів. Перелік речовин або продуктів, що спричиняють алергію або непереносимість, наведено в окремому додатку регламенту. Інформування споживачів надає можливість свідомого вибору харчової продукції, яка не містить в своєму складі харчових алергенів.

На сьогодні в країнах ЄС діє єдина база даних з швидкого попередження щодо безпечності харчової продукції і кормів – RASFF (Food and Feed Safety Alerts). Так за період з 2016 – 2018 р.р. зафіксовано 346 випадків виявлення харчової продукції з харчовими алергенами, інформацію про які не було вказано у маркуванні продукту.

Діючим в Україні “Технічним регламентом щодо правил маркування харчових продуктів” затвердженим за № 487 від 28.10.2010р., передбачено винесення окремої інформації на маркуванні продукту щодо наявних алергенів.

Вeрховною Радою України прийнято в першому читанні законопроект, який розроблений з метою приведення українського законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. В даному законопроекті перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість, винесені окремим додатком, а також передбачено нанесення наявності харчових алергенів на етикету продукту.

З моменту прийняття законодавства ЄС були запроваджені програми лабораторних досліджень харчових продуктів на вміст алергенів. З цією метою використовуються методи імуно-ферментного аналізу (ІФА) та полімеразної – ланцюгової реакції (ПЛР) в режимі реального часу (тест – смужки).

У 2018 році в випробувальній службі УкрТЕСТ ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» запроваджений новий напрямок випробувань з визначення алергенів в харчовій продукції методом ІФА. Лабораторія оснащена сучасним обладнанням та тест-наборами виробництва всесвітньо відомої фірми «ROMER LABS», яка є провідним виробником ІФА-наборів для якісного та кількісного визначення харчових алергенів, що наведені в додатку Регламенту ЄС № 1169/2011. Даний метод не потребує дорогого обладнання, тести ІФА прості в використанні, мають високу селективність і чутливість.

Метод ІФА дає можливість проводити якісний моніторинг крос-контамінації в сировині на виробничих лініях, здійснювати перевірки правильності маркування харчової продукції, що безпосередньо впливає на безпечність для споживача.

 

Начальник науково-виробничої лабораторії молекулярно-генетичних досліджень, к.вет.н. Голубець Руслан Анатолійович